Organisation

Historie

Vejle Amatør Musikforenings Historie

RalfGoebel

Ralf Gøb 1996 - Photo: Allan Simonsen, VAF

Vejle Amatør Musikforening driver Vejle Symfoniorkester. Foreningen blev stiftet i 1966 på initiativ af politimester Ralf Gøbel (1917 – 2008). Foreningen oprettede ”Østjysk Privatorkester”. I 1971 fik orkestret navnet ”Vejle Amatør Symfoniorkester”, og i 2005 blev navnet forenklet til ”Vejle Symfoniorkester”.

Historien er omhyggeligt beskrevet af Arne Skyggebjerg, der spiller waldhorn i Vejle Symfoniorkester (forkortet til VSO). Arne Skyggebjerg har været med i hele perioden. Han har i lang tid været formand foreningen, han har været dirigent, og han har været musiker. Så der er ikke mange, der kender orkestret indefra bedre end ham.

Den nyere epoke med orkestret kan man sige startede i 2002, da vores nuværende dirigent, Anne Cathrine Kielland Lund trådte til. Som det beskrives i Arne Skyggebjergs bog, så “kom det hurtigt til at stå klart, at denne dirigent ville noget med orkestret og musikken. For det første var hun topforberedt og havde tilrettelagt prøven minutiøst og effektivt. Ingen prøvetid gik til spilde.

Charmerende og yderst kompetent, der var nogen af de rosende ord, der var fremme med det samme”.

Igennem perioden fra 2002 og frem til nu har orkestret undergået en stor udvikling i kvalitet, og der er kommet mange nye og unge musikere til. Ikke mindst i de senere år. Her har det en stor betydning for at få nye, gode musikere, at orkesteret er kendt for at have en kvalitet og orden i prøvearbejdet – og spændende musikalske oplevelser.

Naturligvis har det nordiske og ikke mindst det norske repertoire fået stor opmærksomhed på baggrund af Anne Cathrine Kielland Lunds norske baggrund. Repertoiret har været spændene og afvekslende, og det faktum, at det både er blevet et større orkester og et orkester med en fin aldersfordeling med mange nye, unge musiktalenter, har gjort det muligt at spille større, samlede værker med en god kvalitet i udførelsen.

Vi har også været beriget og inspireret af dygtige solister. Fra de senere år kan nævnes: soloklarinettist Mahias Kjøller, Aarhus Symfoniorkester (tidligere medlem i orkestret), violinisten Bjarne Hansen (Odense Symfoniorkester og Det kg. Kapel), koncertmester i DR Symfoniorkester Christina Åstrand, cellisten Ulrika Bay Lauridzen (Malmø Symfoniorkester) solohornist Tone Sundgaard Anker (Odense Symfoniorkester), solofløjtenist Dóra Seres (DR Underholdningsorkester mv.)

Vi har også brugt sangsolister som sopranen Iben Silberg, sopranen Susanne Elmark, mezzosopranen Mette Østergaard, sopranen Elsebeth Dreisig.

I 2014 tog vi et internationalt spring i forbindelse med, at vi holdt en operakoncert med den Vejle fødte bassanger Per Bach Nissen og den tyske sopran Monika Stache, der ligesom Per var uddannet i England, men nu begge optrådte meget i Tyskland.

Per Bach Nissen var på det tidspunkt fast solist på statsoperaen i Hannover, og vi benyttede lejligheden til at arrangere en orkestertur til Hannover for at høre ham synge i “Tryllefløjten” og bagefter blev der holdt en natlig prøve i en af operaens prøvesale på det program, som de to solister skulle synge i Vejle – herunder naturligvis arier fra “Tryllefløjten” mv.

Det var første gang vi rejste udenlands, og det er senere blevet fulgt op af flere rejser for medlemmerne.
I fremtiden vil der formentlig også blive rejser til udlandet, hvor vi giver koncerter.

Klassisk Musik

I anledning af Vejle Amatør Musikforenings 50-års jubilæum i 2016 har Vejle Amatør Musikforenings formand Arne Skyggebjerg skrevet bogen “Klassisk Musik – levende udført i Vejle”.

Bogen er en omfattende skildring i tekst og billeder af de aktiviteter, som orkestrene under Vejle Amatør Musikforening gennem årene har udfoldet. Den beskriver også den udvikling af musiklivet i Vejle, som er en del af forudsætningerne for at Vejle Amatør Musikforening blev et af samlingspunkterne for den klassiske amatørmusik i Vejle.

Bogen kan købes i:

Vejle Stadsarkiv

Vedelsgade 17 7100 Vejle

76 81 20 00

vba@vejle.dk

Åbningstider

Mandag til Torsdag fra kl. 10-16

Fredag fra kl. 10-12

Kulturmuseet Spinderihallerne

Spinderigade 11, 7100 Vejle

76 81 31 00

museerne@vejle.dk

Åbningstider

Tirsdag til Søndag fra kl. 10-17

og ved boghandlerne

Klassisk Musik
Vejle Symfoniorkester
Vejle Symfoniorkester
Vejle Symfoniorkester
Vejle Symfoniorkester